BAHARATLARIN FAYDALARI NELERDİR
https://gazeteankara.blogspot.com/2020/05/baharatlarin-faydalari-nelerdir.html
Doğal beslenmenin sağlığımıza faydalarının her gün yenisinin
keşfedildiği günümüzde yemeklerimizde rahatlıkla kullanabileceğimiz
baharatlarında yeri çok önemlidir.
Uzmanlar tarafından yemeklerimize konulması önerilen
baharatlar hem lezzet vermesi hem de sağlığımıza faydalı olmaları nedeni ile
tavsiye edilmektedir. Kalp hastalıklarına kansere karşı olumu etkileri
kanıtlanmış baharatların içinde bulundurduğu antioksidanların yanında sizlerin
hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacak A, E ve C vitaminlerini de
içermektedir. Vücudunda farklı nedenlerden sıklıkla iltihaplanma yaşayan
hastalara özellikle tavsiye edilen baharatlar aynı zamanda alerjilere karşı
bünyenizi kuvvetlendirmenize de yardımcı olmaktadırlar. Çağımızda özellikle 60
yaş üzerindeki kişilerde sık rastlanmaya başlayan alzheimer hastalığına iyi
gelen ve oluşumu engellemek için önerilen baharatlar enflamasyon yani iltahap
önleme özelliği sayesinde sağlığınızın korunmasına da yardımcı olmaktadır.
İnsan vücudundaki hastalıkların tedavisinde ve oluşumunu önlemede doğanın
içinde yer alan bu mucizenin akciğer hastalarına da tavsiye edildiği
bilinmektedir.
Astım hastalarının periyodik olarak mersin yaprağı veya
ısırgan otu kullanımı sayesinde gözle görülür faydaları olduğu bilinmektedir.
Basur hastalığından damar tıkanıklığına, dudak çatlamasından kalp krizine kadar
faydaları saymakla bitmeyen baharatların günümüzde kadınların en büyük
şikayetleri arasında yer alan kilo verdirme özelliği de olduğu yapılan
incelemelerde görülmüştür. Tokluk hissini destekleyerek kilo vermenizi
sağlayacak baharatlar aynı zamanda beslenme kalitenizi arttıracak ve
metabolizmanızı da hızlandırmanızı sağlayacaktır. Kilo sorunu olan kadınlar
için özellikle kırmızıbiber uzmanlar tarafından tavsiye edilmekle birlikte bu
mucize baharat aynı zamanda metabolizmanızı da hızlandıracaktır.
Baharatların en sık ve kolay kullanılanlarından olan tarçını
kahvenize veya çayınıza şeker yerine kullanarak sağlığınıza faydalı bir tüketim
gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Hemen her yemeğin içine koyulabilen tarçın
özellikle şeker hastalarına periyodik kullanım şeklinde önerilmektedir.
Antioksidan deposu olarak adlandırılabilecek kekik et yemeklerinin üzerinde çok
hoş bir koku ve tat bırakmakla birlikte aynı zamanda makarna, pizza hatta söğüş
domatesin üzerinde bile mutlaka hoşunuza gidecektir. Baharatları içinde
vücuttaki iltihaplanmayı gidermesi ile öne çıkan biberiyenin kalp dostu olarak
da ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Kalp sağlığına katkısı kanıtlanmış
baharatlardan biri olan zerdeçalle hazırlanan köri aynı zamanda beyin
sağlığınıza da iyi gelecektir.
Yemeklerinize çok farklı ve hoş bir lezzet verebilen
zencefil kullanımı tatlı ve tuzlu yiyeceklerde yer alarak içinde barındırdığı
antioksidanlarla sizlerin cilt güzelliğiniz da dahil olmak üzere birçok olumlu
etkiyi beraberinde getirecektir.
